Wikispaces

B1. Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΪΚΩΝ ΕΡΓΩΝ


  • ΟΛΟΙ/ΕΣ = Από αυτο το σύνδεσμο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν "χάρτη" με τα πολιτεύματα των αρχαίων χρόνων.
Τίτλος (δική μου πρόταση, αν θέλετε το αλλάζετε) =" Από τους βασιλιάδες..... στη δημοκρατία"

  • Ο . Αυτός ο σύνδεσμος είναι για τη δημιουργία ιστοριογραμμής, ή αν θέλετε επιλέξτε αυτόν
ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι αυτόν το σύνδεσμο είναι πιο "πλουμιστός"..... Αφού δημιουργήσετε την ιστοριογραμμή, να την εκτυπώσετε σε 5 αντίτυπα και να την μοιράσετε στις ομάδες.

Και στις οθόνες σας, άμεσα.!
1. Η Ακρόπολη στα μυκηναϊκή & γεωμετρική εποχή (1600-800 π.Χ)
Ο5. Α) Η αρχική χρήση της Ακρόπολης/ πρώτος ναός. Πολίτευμα.


Ο5. Β) Περιγράφω τα ελάσματα με τη μορφή της Αθηνάς.
ATHINA_ELASMA.jpg
ATHINA_ELASMA.jpg
ATHINA__HALKINA.jpg
ATHINA__HALKINA.jpgΟ5. Γ) Βρίσκω τα προσωνύμια της θεάς Αθηνάς.
Αγέστρατη - αδάματη - αλεκομενηίδα - ακραία - αρεία - ατρυτώνη - βουλαία - γλαυκώπιδα - δαμασίππη - δορυθαρσής - ειρηνοφόρος - επιπυργίτις - ερυσίπτολης - ευπλόκαμη - ηφαιστεία - ιππία - ιτωνία - ιτωνιάδα - καλίεργος κούρη δίος - ληίτιδα - μηχανίτης νίκη - νικηφόρο - οξυδερξής - οφθαλμίτης - παλλάδα - παρθένα - περσέπολις - πολύβουλη - τελχινία - τριτογένης - ταυροπόλα - υγίεια - γρατρία - χαλινίτης - χαλκίοικος.(Γιώργο Χ.).

O5. Δ) Τι ήταν η Γοργώ και ποια η σχέση της με τον Περσέα και την Αθηνά;

2) Η Ακρόπολη στην αρχαϊκή εποχή (7ος-5ος π.Χ)
Ο2. Α) Πολιτειακές αλλαγές

Ο2. Β) Ο αρχαϊκός Παρθενώνας
Τα μνημία της Ακρόπολης άντεξαν στις καταστροφές.Συνέβησαν τόσο όσο και στο Μεσαίωνα.Ως τον 17ο αιώνα,ξένοι περιηγητές απέδηδαν μια ανέπαφη εικόνα των μνημείων και αυτή ήταν η κατάσταση ως τα μέσα του ίδιου αιώνα , όταν τα Προπύλαια που είχαν μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη,ανατηνάχτηκαν.Τριάντα χρόνια αργότερα, οι Οθωμανοί κατακτητές αποσυρναμολόγησαν το γειτονικό ναό της Αθηνάς Νίκης για να χρησιμοποιήσουν το υλικό του στην ενύσχηση της ενύσχηση της οχύρωση της Ακρόπολης.Σκοτηνή χρονιά για την Ακρόπολη ήταν το 1687,όταν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του ναού διασκορπίστηκαν γύρο από τον Βράχο της Αακρόπολης,λόγω μας βόμβας των Ενετών.Ξένοι επισκέπτες ψάχνοντας μέσα στα χαλάσματα πήραν αρχαία θραύσματαως αναμνηστηκά.Τον 19ο αιώνα ο Λόρδος Elgin αφαίρεσε αρχιτεκτονικά γλυπτάαπό τη Ζωφόρο,τις Μετόπες και τα Αετώματα του Παρθενώνα.(Άννα)

Ο2. Γ) Περιγράφω το αέτωμα Εκατόμπεδου ναού.
EKATOMPEDOS.jpg
EKATOMPEDOS.jpg

Στο αέτωμα βρίσκεται ένα τρσώματο τέρας που συμβολίζει τα 3 στοιχεία της φύσης.Από την άλλη είναι ο Ηρακλής που παλεύει με ένα φίδι τον Άγριο Τρίτωνα και στη μέση βλέπουμε κάποια λιοντάρια που κατασπαράζουν ένα ταύρο.
(Δωροθέα)

Ο2. Δ)Τι συμβολίζει «το τρισώματο τέρας» του αετώματος;
συμβολιζει τα τρεια στοιχια της φυσης νερο ανεμος και φωτια που οι αρχαιοι πιστευαν οτι απο αυτα δημιουργιθηκε ο κοσμος.
(νικολας μ.)
Ο4. Ε) Τι ήταν τα αναθήματα;
Τα αναθήματα ήταν τάματα.Με τα αναθήματα οι αρχαίοι ευχαριστούσαν τους Θεούς για την ευχή που εκπληρώθηκε.Επίσης είναι ένδειξη ευγέβιας προς τη θεά , αλλά και οικονομικής ακμής.Τα σπουδαία αυτά αφιερώματα ήταν κυρίως αγάλματα , προσφορές δηλαδή που προκαλούσαν χαρά.Στη διάρκεια των Περσικών πολέμων οι Πέρσες το πήραν για να δηλώσουν τον εξευτελισμό των Αθηνέων και τα επέστρεψε ο Μέγας Αλέξανδρος με τις εκστρατείες στην Περσία.(Γιώργος Χ.)

3) Χαρακτηριστικά αναθήματα/αφιερώματα: (600-500 π.Χ.)
Ο4. Α) Γιατί υπάρχουν γυναικεία αγάλματα; Γιατί ανδρικά;(Φωτεινη)
AITHOUSA_ARHAIKWN.jpg
AITHOUSA_ARHAIKWN.jpg

Τα αγάλματα τα έφτιαχναν για να τιμήσουν τους θεούς και τις θεές που πίστευαν οι άνθρωποι. Κάποτε υπήρχαν περισσότερες οι θέες που λάτρευαν για αυτόν τον λόγο υπήρχαν περισσότερα γυναικεία αγάλματα. Τώρα σώθηκαν περισσότερα ανδρικά αγάλματα.

Ο4. Β) Περιγράφω την «Πεπλοφόρο Κόρη»

PEPLOFOROS.jpg
PEPLOFOROS.jpg

Η Πεπλοφόρος Κόρη ίσως παριστάνει την θεά Άρτεμη. Φοράει μια μακρυά φούστα με σχεδία στην δεξιά πλευρά της. Έχει μακρυά μαλλιά μπούκλες και επίσης μια κορδέλα στα μαλλιά της. Τέλος φοράει ένα βραχιόλι στο δεξί της χέρι. (Αποστολία)

Ο4. Γ) Περιγράφω την κόρη «με μάτια σφίγγας»
KORI_ME_MATIA_SFIGGAS_2.jpg
KORI_ME_MATIA_SFIGGAS_2.jpg
KORH_ME_MATIA_SFIGGAS.jpg
KORH_ME_MATIA_SFIGGAS.jpg
Ο3. Δ) Τι είναι ο «μοσχοφόρος»;

Ειναι ενας νεαρος που βηματιζει φεροντας στους ωμους του μοσχαρακι ζωντανο εχει υψος 1,65 φοραει κλαμιδα
MOSHOFOROS.jpg
MOSHOFOROS.jpg4) Η εποχή του Κλεισθένη (508 π.Χ)
Ο3. Α) Πολιτειακές αλλαγές
Ο3. Β) Βρίσκω/περιγράφω το αέτωμα με τη Γιγαντομαχία από το ναό της Αθηνάς Πολιάδος (Αρχαίος Νεώς)
ARHAIKOS_NEWS.jpg
ARHAIKOS_NEWS.jpg
5) Η εποχή των περσικών πολέμων
Ο3. Α) 490 π.ΧΟ3. Β) 480 π.Χ  • Ο3. Γ) Βρίσκω την « κατεστραμμένη κόρη» . Εξηγώ γιατί είναι σε κακή κατάσταση
  • Χωρίς το χαμόγελο των παλαιότερων Κορών έχει πλέον περάσει το κατώφλι του ονομαζόμενου Aυστηρού Ρυθμού. Η επιγραφή αναφέρει: Ο Ευθύδικος, ο γιος του Θαλιάρχου, αφιέρωσε (το άγαλμα). Γύρω στο 480 π.Χ. Μάρμαρο Πάρου (άγαλμα, Ακρ. 686) και Πεντέλης (βάση, Ακρ. 609).(Κυριάκος Γκ).
KATESTRAMENH_PERSIKOI_POLEMOI.jpg
KATESTRAMENH_PERSIKOI_POLEMOI.jpg
  • Ερέχθειο

Ο1. Α. Αναζητώ πληροφορίες για το Ερέχθειο και κάνω έναν διάλογο στον οποίο πρωταγωνιστούν οι Καρυάτιδες, οι οποίες αφηγούνται την ιστορία του Ερεχθείου.
KARYATIDES_3.jpg
KARYATIDES_3.jpg
KARYATIDES_PISW.jpg
KARYATIDES_PISW.jpg  • Ο1/2. Β)Σκηνοθετώ και παρουσιάζω το διάλογο. (Κοστούμια/μουσική και ό,τι άλλο κρίνετε ότι θα χρειαστείτε, απλά τα φέρνετε-ζητάτε)

  • Ο3. Βιντεοσκοπούμε τη δουλειά της Ο1 και την "ανεβάζουμε στο wiki.

  • Ο4/5.Υιοθετώ ένα ανάθημα και γράφω ένα ποίημα που απευθύνει το ανάθημα σε εσάς. Το ανεβάζετε με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού στο wiki.

Wikispaces