Wikispaces

A1. Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΚΛΙΤΥΩΝ


Είχα μια σκέψη, αν σας ενδιαφέρει, μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε. Μπορούμε άραγε να ξεναγήσουμε εμείς τους συμμαθητές ή ακόμη και τους γονείς στο μουσείο της Ακρόπολης; Η ιδέα είναι να χωριστείτε σε ομάδες και να αναζητήσετε πληροφορίες για τα εκθέματα του μουσείου με τη βοήθεια που θα σας δώσω εγώ και όσα μπορείτε να βρείτε από το βιβλίο της Ιστορίας της Δ΄τάξης, το διαδίκτυο και όπου αλλού βέβαια θέλετε. Για δείτε αυτές είναι ερωτήσεις για τον πρώτο όροφο. ( Ελένη)
Τα "όλοι/ες" εννοεί τις όλες τις ομάδες. Τα Ο1,Ο2,Ο3,Ο4,Ο5 είναι οι ομάδες.
Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του μουσείου της Ακρόπολης, εκεί που λέει "Συλλογές" είναι οι τρεις όροφοι του μουσείου.

Ξεκινώντας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν "χάρτη" με όσα θα θέλαμε να μάθουμε πριν ξεκινήσουμε την ξενάγηση.
Χρησιμοποιώντας το σύνδεσμο μπορούμε να ξεκινήσουμε.

Στη συνέχεια αναζητούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, επιλέγουμε τις κατάλληλες και απαντάμε στις ερωτήσεις. Γράφουμε πρώτα στον κειμενογράφο (για να διορθώσουμε και κανένα ορθογραφικό) και στη συνέχεια επιλέγουμε το κείμενό μας, το αντιγράφουμε και το επικολλούμε στην κατάλληλη θέση στο wiki.

Το μουσείο της Ακρόπολης on PhotoPeach

Είδη αγγείων on PhotoPeach

1. Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΚΛΙΤΥΩΝ
Όλοι/ες. 1. Τι είναι οι κλιτύες; Εδώ που βρισκόμαστε είναι οι κλιτύες δηλαδή οι πλαγιές της Ακρόπολης.(Αποστολία)
Όλοι/ες. 2. Τι εξυπηρετεί το γυάλινο έδαφος; Το γυάλινο έδαφος επιτρέπει στους ανθρώπους να βλέπουν τις αρχαιολογίκες ανασκαφές.(Σοφια)
EISODOS.jpg
EISODOS.jpg

EISODOS.jpg


Όλοι/ες. 3. Γιατί ο χώρος δεν είναι επίπεδος;
ο χωρος δεν ειναι επιπεδος γιατι θελουν να σε κανουν να νιωσεις οτι ανεβαινεις στον βραχο της ακροπολης.(νικολας μ.)
Όλοι/ες. 4. Τι υπήρχε εδώ στην αρχαιότητα;
Φιλοξενεί ευρήματα από ιερά και ευρήματα από τον οικισμό.(Κυριάκος Γκ.)

5. Ο οικισμός
Ο1. Α) Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε αυτό το χώρο;
Οι αρχαιολογικες ανασκαφες εφεραν στο φως κατοικιες της Αρχαιας Αθηνας και εδειξαν τη συνεχη χρηση του απο το 3000 π.Χ εως λαι τον 6ο αιωνα μ.Χ.(Χριστινα Κ.)


Ο2. Β) Από τι υλικό είναι φτιαγμένα; Γιατί δεν σώθηκαν υφάσματα ή ξύλινα αντικείμενα;
Τα ευρήματα ε'ιναι φτιαγμένα από πηλό,πέτρα,μάρμαρο.Τα αντικείμενα που ήταν φτιαγμένα από ύφασμα και ξύλο δεν σώθηκαν γιατί καταστράφηκαν με τα χρόνια. ( Δωροθέα )


Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ
Ο3. Γ) Βρίσκω και περιγράφω α) τις «Πήλινες Νίκες», β) τα αντικείμενα της εικόνας δεξιά. (Πού βρισκόταν, για ποιο λόγο, υλικό κατασκευής).

Οι Πήλινες νίκες είναι γυναικεία αγάλματα που βρισκόταν στην άκρη του οικισμου μεταξυ 1ου και 3ου αιωνα μ.Χ.Ηταν ακρωτηρια κτηριου


PILINES_NIKES.jpg
PILINES_NIKES.jpg

PILINES_NIKES.jpg
SKEVH_SYMPOSIOU.jpg
SKEVH_SYMPOSIOU.jpg


SKEVH_SYMPOSIOU.jpg
(Φωτεινη)

Αυτά τα σκευή είναι κατασκεβασμένα από πηλό. Κάποια είναι ερυθρόμορφα(οι μορφές τους είναι κόκκινες) ή μελανόμορφα (οι μορφές τους είναι μαύρες). Αυτά τα σκεύη μοιάζουν με τα σημερινά κατσαρολικά: ποτηριά (κανθαρους), κανάτες (κρατήρες,οινοχόες) και πιάτα.

Ο4. Δ) Βρίσκω και περιγράφω το παρακάτω εύρημα. (από πού είναι, τεχνοτροπία)
MAINADES.jpg
MAINADES.jpg

MAINADES.jpg
Ο5. Ε) Τι είναι το πύραυνο;


PYRAVNOS.jpg
PYRAVNOS.jpg

Το πύραυνο ήταν η ''ξυλόσομπα'' των αρχαίων Ελλήνων των Χειμώνα και ''γκαζάκι για μαγείρεμα'' όλο τον χρόνο .Ξυλοσομπα το αποκαλούμαι γιατί τον Χειμώνα έβαζαν ξύλα στην τρύπα κοντά στην βάση και στην ''κοιλιά'' στην κορυφή έβαζαν κάρβουνο. Μετά άναβαν φωτιά και ζεσταίνονταν.
Για μαγείρεμα έκαναν την ίδια διαδικασία,δηλαδή έβαζαν τα ξύλα στην τρύπα κοντά στην βάση έβαζαν κάρβουνα στην ''κοιλιά'' στην κορυφή και σε αυτές τις 3 εγκοπές ακουμπούσαν ο μαγειρικό σκεύος άναβαν φωτιά και μαγειρευαν.
6. Τα ιερά
Ο1. Α) Τι εορταζόταν στο στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως;


Περιγράφω την πλάκα "χορεύτρια"
14 χορευτρια.jpg

Ο2. Β) Βρίσκω & περιγράφω την πλάκα «Διόνυσος με αμφορέα και κάνθαρο». (Τι είναι αμφορέας/κάνθαρος/ υλικό κατασκευής, ρουχισμός)
DIONYSOS_ME_KANTHARO.jpg
DIONYSOS_ME_KANTHARO.jpg

DIONYSOS_ME_KANTHARO.jpg

Εδω βλεπουμε τον θεο δυονυσο να κραταει εναν κανθαρο δηλαδηε να ποτηρι και εναν αμφορεα δηλαδη ενα πυληνο αγγειο στο οποιο αποθηκευαν λαδι ή κρασι .Και τελος τα ρουχα που φορουσαν παλια ηταν οι μανδυεςΟ3. Γ) Σε τι εξυπηρετούσε το ιερό του Ασκληπιού;12 Ασκληπιός Δήμητρα Περσεφόνη.jpg
Ο Ασκληπιός, η θεά Δήμητρα και η κόρη της Περσεφόνη υποδέχονται ομάδα φημισμένων γιατρών, τα ονόματα των οποίων είναι χαραγμένα στα στεφάνια. 350-300 π.Χ. (Αποστολία)

13 χειρουργικά εργαλεία και βεντούζες.jpg
Απεικονίζεται κασετίνα με χειρουργικά εργαλεία και βεντούζες.Γύρω στο 320 π.Χ (Σοφία)

Ο4. Δ) Βρίσκω & περιγράφω το εύρημα «Αναθηματικοί οφθαλμοί» ( τι εξυπηρετούσε, υλικό, χρώμα). Σήμερα μπορώ να βρω κάτι παρόμοιο & πού;
Είναι ένα τμήμα γυναικείου προσώπου με ένθετα μάτια. Αφιέρωμα του Πραξία .Χρησιμοποιούνταν για τάμα. Συνήθως απεικόνιζαν ανθρώπινα μέλη της οικογένειας που ο Θεός θεράπευε.Επίσης είναι φτιαγμένα από πέτρα. Σήμερα τέτοια τάματα γίνονται σε μεγάλες Εκκλησίες.
TAMA.jpg
TAMA.jpgΟ5. Ε) Ποια η χρησιμότητα του ιερού της Νύμφης; Τι αφιερώματα υπήρχαν στο ιερό;
external image 5_5.jpg

Ο1. ΣΤ) Τι ήταν οι λουτροφόροι;

Οι λουτροφοροι ήταν ψιλά και ραδινά αγγεία ζωγραφισμένα
με την μελανόμορφη η την ερυθρόμορφη τέχνη. Τα χρισιμοπιουσαν
για το τελετουργικό λουτρό του γαμπρού και της νύφης.
Ο2. Ζ) Βρίσκω & περιγράφω τα αγγεία «λουτροφόροι» από το ιερό της Νύμφης. ( τεχνοτροπία)

Ο λουτροφόρος είναι μεγάλα αγγεία μελανόμορφα δηλαδή με μελανές/μαύρες μορφές ή και ερυθρόμορφες κοκκινοπές μορφές.Οι βάσεις είναι στρογγυλές και ο λαιμός τους ψηλός.Επίσεις μερικές έχουν χερούλια και άλλες όχι.(Άννα)
LOUTROFOROS2.jpg
LOUTROFOROS2.jpg

LOUTROFOROS2.jpg

LOUTROFOROS.jpg
LOUTROFOROS.jpg

LOUTROFOROS.jpgΟ3. Η) Τι είναι τα αντικείμενα που εικονίζονται στη φωτογραφία ,πού χρησιμοποιούνταν.
PILINA_SFONDYLIA.jpg
PILINA_SFONDYLIA.jpg

PILINA_SFONDYLIA.jpg

Ειναι πυλινα σφονδυλια απο αδραχτια αφιερωμενα στο Ιερο της Νυμφης ηταν απο πυλο και κοκαλα.

Τι εικονίζει το πλακίδιο και γιατί; 08 αφιερωμα στη Νυμφη.jpg

Τι απεικονίζει ο πίνακας;
Πήλινος ζωγραφιστός πίνακας. Πιθανώς εικονίζονται οι τρεις κόρες του Κέκροπα, η Πάνδροσος, η Έρση και η Άγλαυρος η πρωτη κραταει εναν ηλιο για να και η αλλη κραταει ενα λουλουδι για να ειναι η ζωη τους ανθοσπαρτη.(Μαρια Κ.)
09 αφιερωμα στη Νυμφη.jpg

Ποια είναι αυτα τα πρόσωπα;
Γράφω ένα διάλογο ανάμεσα τους.
08 θραυσμα λουτροφορου.jpg
7) Ι. α)Περιγράφω στοιχεία από την καθημερινή ζωή των Αθηναίων στις κλιτύες της Ακρόπολης. ( είτε κείμενο είτε παρουσίαση)
Πατήστε εδώ. ή όποιο πρόγραμμα οπτικοποίησης και λογισμικό παρουσίασης θέλετε από αυτά που θα βρείτε στη σελίδα βιβλιογραφία.

β) Περιγράφω μια μέρα από την καθημερινή ζωή σήμερα στη γειτονιά. ( είτε κείμενο είτε παρουσίαση) Πατήστε εδώ ή όποιο πρόγραμμα οπτικοποίησης και λογισμικό παρουσίασης θέλετε από αυτά που θα βρείτε στη σελίδα βιβλιογραφία.

ΙΙ. α) Συγκεντρώνω πληροφοριών για τις γαμήλιες τελετές στην αρχαία Αθήνα. ( είτε κείμενο είτε παρουσίαση) Πατήστε εδώ ή όποιο πρόγραμμα οπτικοποίησης και λογισμικό παρουσίασης θέλετε από αυτά που θα βρείτε στη σελίδα βιβλιογραφία.

β) Συγκεντρώνω πληροφοριών για τις γαμήλιες τελετές σήμερα. ( είτε κείμενο είτε παρουσίαση) Πατήστε εδώ ή όποιο πρόγραμμα οπτικοποίησης και λογισμικό παρουσίασης θέλετε από αυτά που θα βρείτε στη σελίδα βιβλιογραφία.

ΟΛΟΙ/ΕΣ Ετοιμάζω ακροστιχίδες/ερωτήσεις/κρυπτόλεξα που αφορούν την αίθουσα των κλιτύων του μουσείου. Πατήστε εδώ. Τα παιχνίδια βρίσκονται στη σελίδα 'Παιχνίδια στις κλιτύες της Ακρόπολης"

Αγγεία on PhotoPeach
Wikispaces